Hvad gavner en personlighedstest egentlig?

16 november 2019 Anders Lundtang Hansen
Hvad gavner en personlighedstest egentlig?

Der er ofte to indstillinger til det med at have lavet en personlighedstest:

1) Det er simpelthen spild af tid og udfærdiget så unøjagtigt, at man ikke kan sige noget specifik om mig, den prøve bliver lavet på, men mere om, hvad der kendetegner nogle af de punkter, jeg (måske) passer ind under.

2) Hvorfor skal man lære mig bedre at kende via en personlighedstest? Var det ikke meget bedre, at vi talte sammen direkte som mennesker ansigt til ansigt, så vi slipper for alt det her, der minder om bureaukrati?

Og nogle gange støder man da også på den tredje, der er mere i den paranoide afdeling:

3) Jeg skal ikke klarlægges ud fra en test! I får ikke noget ud af mig!

Men som man allerede kan se her, så har vi jo at gøre med mange forskellige personlige indstillinger til det med at være en person, der kommer sig til udtryk i det med at få lavet en personlighedstest – og der er sikkert endnu flere typer og overlap i disse, end hvad man lige kan læse sig til.

Så måske er der faktisk noget i det med, at man kan finde ud af noget om mennesker via en personlighedstest?

Det er – selvfølgelig – klart, at den test skam skal laves af nogle kyndige mennesker, der ved, hvordan man kan klarlægge og sige både noget generelt og specifikt om den person, der tager testen, så det ikke bare er noget, man henter ned fra nettet, der er lavet af en amatør.

Men der er faktisk meget, man kan finde ud af via en personlighedstest, som man ikke kan gøre til en samtale.

For til en samtale har man fordomme på godt og ondt om hinanden, og begge parter forsøger måske at manipulere hinanden til at få et givent resultat ud af mødet.

Du kan blive mere informeret om personlighedsteste her: https://www.kjerulf-partnere.dk/erhvervspsykologiske-test/personlighedstest/ 

 

Flere nyheder