Få lappet dine huller med plastfyldninger

08 januar 2020 Astrid Pedersen
Få lappet dine huller med plastfyldninger

Et tandlæge besøg i ny og næ kan forebygge mange sygdomme i tænder og i tandkød. Er skaden sket, og du er blevet ramt af karies (huller i tænderne), kan din tandlæge ligeledes hjælpe dig med at slippe af med tandpinen, og begrænse skaden, så der ikke opstår yderligere komplikationer – for eksempel ved hjælp af en plastfyldning.

Hvad er plastfyldninger?

En plastfyldning er en forsegling af et hul i en tand. Når en tands emalje er gennemtæret som følge af karies, kan det være nødvendigt for tandlægen at bore i tanden for at fjerne det inficerede væv, så det ikke spreder sig. Når hullet er boret ud, vil tandlægen typisk fylde det ud for at forsegle det, så bakterier ikke kan trænge ind til tandens rod, hvor de kan forårsage betændelse i kæbeknoglen.

I mange tilfælde vælger tandlægen at anvende plast som fyldnings materiale. Plast er tandfarvet, og er derfor det foretrukne materiale til fyldninger i fortænderne – af kosmetiske årsager. Før i tiden anvendtes især sølv amalgam og guld til fremstilling af fyldninger, men nu om stunder er plast materialet så solidt og robust, at det rent materialeegenskabs mæssigt sagtens kan måle sig med de to førnævnte fyldningstyper.

Hvordan udføres en plastfyldning?

Når du skal have lappet et hul i en tand ved hjælp af en plastfyldning, vil tandlægen som nævn bore eller slibe det syge væv væk. Her efter vil han eller hun lime plasten og forme det til tanden. Når plasten har den ønskede facon, hærdes den med lyset fra en speciel lampe. Generelt er plastfyldninger vældig stærke og modstandsdygtige, og du kan leve med din plastfyldning i mange år uden at opleve at den løsner sig.

Hvis du ønsker at vide mere om muligheden for at få udført plastfyldninger i Bramming, kan du klikke forbi Tandlægehuset i Brammings hjemmeside tanddoctor.dk og få yderligere information.

Flere Nyheder